ÅRSREDOVISNING 2018/2019
 
Östgöta Gilles Direktion får härmed avge berättelse över förvaltningen av Gillets angelägenheter för tiden den 1 oktober 2018 till och med den 30 september 2019.
 
Aktiviteterna redovisas i kronologisk ordning.
 
Besök på Museet Hamn i Fisksätra den 6 november 2018
Museets utgångspunkt är slaget vid Stäket den 13 augusti 1719 då svenska trupper lyckades hejda ryssarna från att komma in i och plundra och bränna Stockholm. 13 personer deltog i den guidade visningen och en efterföljande lunch.

Årshögtiden och årsmötet den 28 november 2018
Årshögtiden och årsmötet ägde traditionsenligt rum den 28 november. Sammanlagt deltog ett fyrtiotal medlemmar och gäster i årshögtid och efterföljande måltid. Uppskattad högtids­talare var Christina Stark, Väderstad AB. Bolaget är en stor och framgångsrik tillverkare av lantbruksmaskiner med ca 950 anställda.
 
En närmare redovisning av val och beslut vid årsmötet lämnas efter redogörelsen för årets aktiviteter.

Årets doktorandstipendiater Martina Frodlund och Martin Brengdahl redovisade kortfattat sina forskningsprojekt. Börje Risinggård, som är ordförande i den stiftelse som Olof Skoglund bildat – och där han bestämt att utdelningen av stipendier ska ske på Östgöta Gilles årshögtid – meddelade att stiftelsen i år har beslutat att stödja den forskarutbildning som Östergötlands Museum och Linköpings Universitet gemensamt avser att etablera för kulturarvsverksamma i länet. Museets chef Olof Hermelin och forskningschefen vid museet Per Nilsson redogjorde för planerna. Huvudsyftet med utbildningsplattformen/forskarskolan är att ”utveckla vägar till ökad kompetens för musei- och kultursektorn och att öka antalet anställda med högre examen inom kulturarvssektorn”.

Årets gymnasiestipendiater Alexander Zhang, Katedralskolan i Linköping, Emma Öberg, De Geergymnasiet i Norrköping och Jenny Jakobsson, Västerviks gymnasium, som vardera tilldelades 2 500 kr, presenterades av Gunilla Lagerfelt, liksom årets kulturstipendiater från Vadstena-Akademien, Kajsa Lindberg, sopran, och Mathias Stintzing, dansare, musikalartist och skådespelare. Mathias Stintzing underhöll också med uppskattad sång och deklamation vid den efterföljande middagen.

Guidad visning på Nationalmuseum den 20 mars 2019
I visningen, som avsåg avdelningen ”Nyfiken på design och kultur” från 1900-talet och framåt, deltog 15 medlemmar.

Studiebesök på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien den 8 april 2019
De 14 deltagarna fick, förutom en rundvandring i lokalerna, lyssna till en redogörelse för vad Akademien har för ändamål och hur verksamheten bedrivs.
 
Räkkryssning i Stockholms skärgård den 20 maj 2019
Liksom tidigare år var Gillets medlemmar inbjudna till en räkkryssning, ett samarrangemang mellan oss, Linköpingspojkarne och Östgötaflickorna.
 
Opera i Vadstena den 22 juli 2019
Som vanligt hade platser bokats till en föreställning av Vadstena-Akademiens föreställning av Orpheus den 22 juli men inga gillemedlemmar utnyttjade möjligheten att se föreställningen.

Östgötaresan den 25 juli 2019
På resan, som denna gång gick till Linköping för färd på Kinda kanal till Rimforsa, deltog 19 personer. Resan företogs i varmt och soligt väder.
______________________

Val och beslut vid årsmötet
Till Direktionen omvaldes Hans Wigren, ordförande, och nyvaldes Bo Jifält till ny ledamot efter Gunilla Lagerfelt som avböjt omval. Vidare omvaldes Harriet Björkman, Leif Borin, Roland Halvorsen, Per Lundqvist, Kjell Sunnerud, Lars Söderberg och Per Westlund.

Den avgående direktionsledamoten Gunilla Lagerfelt avtackades av ordföranden för sina värdefulla insatser i direktionen och allt arbete som hon nedlagt på Gillets stipendie­verksamhet

Medlemsavgiften fastställdes till oförändrade 250 kr för två medlemmar på samma adress och 175 kr för enskilt medlemskap.

Två doktorandstipendier delades ut till tacksamma mottagare från Linköpings Universitet och kulturstipendier till två av Vadstena-Akademiens medverkande. I andra sammanhang hade tre gymnasiststipendier delats ut. Den sammanlagda stipendiesumman uppgick till 67 500 kr.

Som tidigare angivits har Gillet fått i uppdrag att på årshögtiden dela ut ett stipendium till den som av Olof Skoglunds stiftelse, på förslag av Linköpings Universitet, utsetts till stipendiat. Stiftelsen, som bildades 2014 av vår medlem sedan många år, ambassadör Olof Skoglund, ska genom samarbete bl.a. med Östgöta Gille och Linköpings Universitet stödja forskning inom områden av vital betydelse för Finspångs kommun och länet inom humaniora och naturvetenskap såväl historiskt som framtidsinriktat. Stiftelsens ordförande Börje Risinggård meddelade att stiftelsen beslutat stödja den forskarutbildning som Östergötlands Museum och Linköpings Universitet gemensamt avser att etablera för kulturarvsverksamma i länet.  

Direktionen
Vid sitt första möte konstituerade direktionen sig enligt följande:
 
Hans Wigren, ordförande
Harriet Björkman, medlemsfrågor, matrikel
Leif Borin, skattmästare
Roland Halvorsen, sekreterare och arkivarie
Bo Jifält, biträdande klubbmästare
Per Lundqvist, medlemsvärvning
Kjell Sunnerud, klubbmästare
Lars Söderberg, vice ordförande
Per Westlund, stipendiehandläggare
 
Revisorer: Harald Frostling och Anders Hultkvist, med Karl Ekenger och Göran Lundgren som suppleanter.

Valberedning: Karin Ekenger (sammankallande) och Maiken Westberg.
 
Direktionen har haft fem protokollförda sammanträden och däremellan åtskilliga kontakter via e-post och telefon.
 
Samvaro
Ett mycket uppskattat inslag i verksamheten är de gemensamma måltider som Klubbmästaren arrangerat i anslutning till Gillets möten.
 
Medlemmar
Antal medlemmar per den 30 september 2019 var 201, vilket är en nettominskning från föregående år med 18 st. Under räkenskapsåret har 2 nya medlemmar tillkommit.
Antal avnoterade medlemmar uppgår till 20, varav 6 p.g.a. ej betalda årsavgifter fr.o.m. räkenskapsåret 2016/2017 (3 år).
Information
Kontakten med medlemmarna sker genom medlemsbrev och kallelser till våra olika aktivi­teter. E-mail utnyttjas också, främst för påminnelse om aktiviteter, men avsikten är att allt mer övergå till elektronisk kommunikation. Gillet har också en hemsida, ww.ostgotagille.se.
 
Stipendier 2018
Gillet har under året delat ut 7 stipendier uppgående totalt till 67 500 kr fördelade på följande sätt:
 
1. Gymnasiestipendiater
 
Katedralskolan i Linköping: David Wiman, 2 500 kr
De Geergymnasiet i Norrköping: Tess Andersson, 2 500 kr
Västerviks gymnasium: Isadjan Klaar Narinbaiev, 2 500 kr
 
2. Kulturstipendium om 15 000 kr/stipendiat på förslag från Vadstena-Akademien:
 
Mikael Horned
Mikael Horned är född och uppvuxen i Linköping. Grundskolan spenderade han på Ånestadskolan i Vimanshäll och på gymnasiet gick han IB-programmet på Katedralskolan. Efter ett par års folkhögskolestudier i Rimforsa och Härnösand gick Mikael musikhögskola i Västerås där han tog en konstnärlig kandidatexamen i kammarmusik, och nu går Mikael sitt sista år på kandidatutbildningen på Operahögskolan i Stockholm. I sommar gjorde Mikael rollen som underjordens härskare, Pluto, i Vadstena-Akademiens uppsättning av Orpheus och nu under hösten har Mikael gjort praktik på Kungliga Operan som Zaretskij i Eugen Onegin. I slutet på november reser han till Rom för att delta i semifinalen av Ottavio Ziino International Lyric Competition. I vår bor han till stor del i Norge för att delta i en studentproduktion av Falstaff i rollen som Ford på operahuset i Oslo.

Georg Källström
Georg Källström, tenor, är född och uppvuxen i Stockholm och studerar för John Erik Eleby och Ulrika Tenstam. Intresset för opera föddes när han vid Adolf Fredriks musikskola fick möjlighet att medverka i barnkören vid Kungliga Operan. Efter studenten följde utbildningar på Birkagårdens folkhögskola, Kungliga Musikhögskolan och Stockholms Universitet. Sommaren 2019 medverkade Georg vid Vadstena-Akademiens uppsättning av Telemanns Orpheus. Våren 2020 tar Georg sin examen från Operahögskolan i Stockholm. 
 
3. Doktorandstipendier till Linköpings Universitet

Östgöta Gille har på förslag av Universitetet beslutat tilldela doktorandstipendier om 15 000 kr/stipendiat till Anna Wålinder Österberg, och Karin Eliasson.
 
Anna Wålinder Österberg
Anna Wålinder Österberg är uppvuxen i Ljungsbro där hon gick sin grundskoleutbildning, vilken följdes av Naturvetenskaplig linje på Katedralskolan i Linköping. Hösten 1996 började hon på Läkarutbildningen med forskarinriktning i Uppsala. Efter läkarexamen följde arbete vid Gävle sjukhus, först allmäntjänstgöring följt av påbörjad specialistutbildning (ST) till barnläkare. 2005 flyttade hon tillbaka till Linköping och fortsatte sin ST-utbildning vid Barn- och ungdomssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, där hon numera arbetar som överläkare och doktorand inom barnkardiologi. Hennes doktorandprojekt syftar till att med hjälp av EKG och blodprover identifiera riskfaktorer för allvarlig ärftlig, hjärtmuskel- förstoring, den vanligaste orsaken till plötslig hjärtdöd hos barn och unga. Nyligen vann hon ”Young Investigator Award” för ett av projekten, vid en internationell EKG-konferens.
 
Karin Eliasson
Karin Eliasson är uppvuxen i Klockrike, på Östgötaslätten mittemellan Linköping och Motala. Efter gymnasiestudier vid Platengymnasiet i Motala följde en kandidatexamen i biologi och masterexamen i pedagogik vid Linköpings universitet. Karin arbetade under några år som gymnasielärare på bland annat Folkungaskolan och Vretagymnasiet i Linköping men återvände till Linköpings universitet 2015 för att ta en masterexamen i miljövetenskap och sedan påbörja en doktorandtjänst vid Institutionen för Tema – Tema Miljöförändring. I sin forskning undersöker Karin hur svenska aktörer förstår globala miljöförändringar och resursflöden i förhållande till FN:s Agenda 2030 och geopolitik, och hur visualiseringar kan stödja denna förståelse. Under 2019 har Karin samlat lokala och regionala aktörer inom livsmedelsproduktion i Östergötland för att diskutera frågor kring hållbar matproduktion och -konsumtion i en geopolitiskt osäker värld. Småskaliga lantbrukare, aktiva inom Reko och Bondens marknad, Vreta kluster och Region Öst har varit delaktiga i detta projekt.
 
Fonder
Östgöta Gille förvaltar medel insamlade till ”Östgötarnas bondetågsstipendium”, medel som överlåtits på Gillet av föreningen ”Norrköpingspojkarna” avsedda att förgylla Gillets högtider. Här finns också medel skänkta av Sigurd Göstring samt medel testamenterade till Gillet av tandläkare Axel Levin. Fonderna redovisas i balansräkningen.

Ekonomi 
Ekonomisk redovisning med resultat- och balansräkningar, vilka utgör en integrerad del av denna årsredovisning, framgår av bilaga.
 
Direktionen föreslår att årets underskott, 6 934 kr, överförs i ny räkning.
 
Stockholm den 29 oktober 2019
  
Hans Wigren  
Harriet Björkman Leif Borin
Roland Halvorsen   Bo Jifält
Per Lundqvist Kjell Sunnerud
Lars Söderberg  Per Westlund