ÅRSMÖTE 2016

Föredragningslista
vid Östgöta Gilles i Stockholm årsmötesförhandlingar                               
måndagen den 28 november 2016 klockan 18.00
 
1. Årsmötet öppnas
2. Val av ordförande och information om direktionens val av sekreterare för mötet
3. Val av två justeringsmän
4. Årsredovisning 2015/2016 
5. Revisionsberättelse
6. Fastställande av balans? och resultaträkningarna
7. Fråga om ansvarsfrihet för Direktionen
8. Fastställande av antal direktionsledamöter
9. Val av direktionsledamöter
10. Val av två revisorer och två revisorssuppleanter
11. Val av valkommitté
12. Fastställande av årsavgift för 2016/2017
     Direktionen föreslår oförändrad avgift: 175 kronor för enskild
     samt 250 kronor för två boende på samma adress      
     
13. Anmälan om nya medlemmar
14. Övriga, i förväg anmälda, ärenden
15. Årsmötet avslutas


ÅRSREDOVISNING 2015/2016
 
Östgöta Gilles Direktion får härmed avge berättelse över förvaltningen av Gillets angelägenheter för tiden den 1 oktober 2015 till och med den 30 september 2016.  Aktiviteterna redovisas i kronologisk ordning.
 
Besök i Bellmanshuset den 20 oktober 2015
I besöket i Bellmanshuset på Urvädersgränd deltog 20 medlemmar. Där bodde Carl Michael Bellman under åren 1770 – 1774 och där skrev han merparten av Fredmans Epistlar. Huset ägs i dag av Ordenssällskapet Par Bricole. En guide berättade sakkunnigt om C. M. Bellmans liv och musik, om husets historia och om Stockholm på 1700-talet och en trubadur/Bellmantolkare bjöd på smakprov ur Bellmans rika produktion av epistlar och sånger.
 
Årshögtiden och årsmötet
Årshögtiden och årsmötet ägde traditionsenligt rum den 28 november. Sammanlagt deltog ett sextiotal medlemmar och gäster i årshögtid och efterföljande måltid. En närmare redovisning av val och beslut vid årsmötet lämnas efter redogörelsen för årets aktiviteter.
Årets doktorandstipendiat Siri Wassrin redovisade kortfattat sitt forskningsprojekt. Den andra stipendiaten, Björn Wallsten, hade tyvärr i sista stund fått förhinder att närvara. Årets stipendiater från Vadstena-Akademien, Hans Öberg, baryton, och Johanna Zetterqvist, flöjt, underhöll under senare delen av middagen med hjälp av fjolårets stipendiat Nigar Dadascheva, på piano. Årets högtidstalare var Folke Sjöberg, prorektor vid Linköpings Universitet, och han gav en intressant bild av universitetets utveckling från starten 1967 till det stora utbildningscentrum som Linköping är i dag med 27 000 studenter, 1 400 doktorander och 4 000 anställda.

Louise Hoffsten den 14 mars
50 deltagare hade lockats att komma och lyssna på Louise Hoffsten i Grillska huset, där hon både berättade om sitt liv som MS-sjuk och framförde flera uppskattade sånger.
 
Besök på Kungl. Vitterhetsakademien den 13 april
Evenemanget blev snabbt fulltecknat. De 28 deltagarna fick se ett helt orört högreståndshem från början av förra seklet och fick en initierad guidning genom salarna och information om akademiens verksamhet.
 
Räkkryssning i Stockholms skärgård den 11 maj
Liksom tidigare år var Gillets medlemmar inbjudna till en räkkryssning, ett samarrangemang mellan oss, Linköpingspojkarne och Östgötaflickorna.
 
Opera i Vadstena den 1 augusti
Som vanligt hade platser bokats till Vadstena-Akademiens föreställning Kär och galen, två italienska kortoperor från 1700-talet. Ett antal gillemedlemmar utnyttjade möjligheten att se föreställningen.

Östgötaresan den 27 augusti
På resan, som denna gång gick till Norrköping, deltog 17 medlemmar. Resan företogs i härligt sensommarväder och inleddes med kaffe i Stavsjö. Därefter följde visning av Visualiseringscentrum C och sedan tog kommunalrådet Lars Stjernkvist emot i Rådhuset och informerade om Norrköping. På eftermiddagen besöktes Arbetets Museum, och en guidad rundvandring i Industrilandskapet avslutade Norrköpingsresan.

Val och beslut vid årsmötet
Till Direktionen omvaldes: Lars Söderberg, ordförande, Alarik Arthur, Harriet Björkman, Leif Borin, Roland Halvorsen, Gunilla Lagerfelt, Kjell Sunnerud, Gunilla Törnquist-Hedström, Anna Christina Strömberg och Hans Wigren. Som ny ledamot valdes Maiken Westerberg.
Gustaf Malmberg, som hade ingått i Gillets Direktion i mer än 30 år, lämnade Direktionen i och med detta årsmöte. Ordföranden framförde Gillets varma tack för hans insatser och föreslog att han skulle utses till hedersledamot, vilket årsmötet biföll med acklamation.
Medlemsavgiften fastställdes till oförändrade 250 kr för två medlemmar på samma adress och 175 kr för enskilt medlemskap.
Två doktorandstipendier delades ut till tacksamma mottagare från Linköpings Universitet och kulturstipendier till två av Vadstena-Akademiens medverkande. I andra sammanhang hade tre gymnasiststipendier samt två Hans Thärn-stipendier delats ut. För ett tredje Thärnstipendium hade belopp reserverats men någon stipendiat ännu inte utsetts. Den sammanlagda stipendiesumman uppgick till 82 500 kr.
Gillet har fått i uppdrag att på årshögtiden dela ut ett stipendium till den som av Olof Skoglunds stiftelse på förslag av Linköpings Universitet utsetts till stipendiat. Stiftelsen, som bildades 2014 av vår medlem sedan många år, ambassadör Olof Skoglund, ska genom samarbete bl.a. med Östgöta Gille och Linköpings Universitet stödja forskning inom områden av vital betydelse för Finspångs kommun och länet inom humaniora och naturvetenskap såväl historiskt som framtidsinriktat. Stiftelsens ordförande Börje Risinggård meddelade att stiftelsen tilldelat Vadstena-Akademien ett utbildningsbidrag på 20 000 kr.

Direktionen
Vid sitt första möte konstituerade direktionen sig enligt följande:
Lars Söderberg, ordförande
Roland Halvorsen, sekreterare och arkivarie
Harriet Björkman, medlemsfrågor, matrikel
Leif Borin, skattmästare
Gunilla Lagerfelt, stipendieansvarig
Anna Christina Strömberg, biträdande klubbmästare och reseledare
Kjell Sunnerud, klubbmästare
Gunilla Törnquist-Hedström, intern och extern kommunikation, digitala medier, kontaktansvarig gentemot Linköpingspojkarne, Östgötaflickorna och Östgöta Gille i Uppsala
Maiken Westberg, digitala medier
Hans Wigren, biträdande klubbmästare och reseledare
Alarik Arthur, digitala medier
 
Revisorer: Harald Frostling och Anders Hultkvist, med Karl Ekenger och Göran Lundgren som suppleanter.

Valberedning: Karin Ekenger (sammankallande) och Meg Tiveus.

Direktionen har haft fem protokollförda sammanträden och däremellan åtskilliga kontakter via e-post och telefon.
 
Samvaro
Ett mycket uppskattat inslag i verksamheten är de gemensamma måltider som Klubbmästaren arrangerat i anslutning till Gillets möten.

Medlemmar
Antal medlemmar per den 30 september var 257, vilket är en nettoökning från föregående år med 9 st. Antal avnoterade medlemmar uppgår till 13. Under året har 22 nya medlemmar tillkommit.

Information
Kontakten med medlemmarna sker genom medlemsbrev och kallelser till våra olika aktiviteter. E-mail utnyttjas också, främst för påminnelse om aktiviteter, men avsikten är att allt mer övergå till elektronisk kommunikation. En broschyr med information om Gillet finns för medlemsrekrytering, men även för andra intressenter.
 
Stipendier 2016
Gillet har under året delat ut 7 stipendier uppgående totalt till 67 500 kr fördelade på följande sätt:

1. Gymnasiestipendiater
Katedralskolan i Linköping: Olivia Peukert Stock, 2 500 kr
De Geergymnasiet i Norrköping: Mikaela Holgersson, 2 500 kr
Västerviks gymnasium: Moa Hallberg, 2 500 kr
 
2. Kulturstipendium om 15 000 kronor per stipendium
till två medverkande i Vadstena-Akademien, Nils Gustén, bas och Sofia Nilsson, piano
 
Nils Gustén, bas
Nils Gustén tog sin bachelorexamen från Operahögskolan i Stockholm våren 2015. Han gjorde sin praktik på Kungliga Operan i uppsättningen Min bror är don Juan, en föreställning han återkommer i på en operafestival i Mannheim under hösten. Sedan Nils examinerats var han med i Silverfågeln i Vattnäs konsertlada. Därefter gjorde han Leporello i Don Giovanni på Kungliga slottet i Stockholm tillsammans med hovsångare Peter Mattei, för att sedan vara med i Piteå Kammaroperas norrlandsturné av Boris Christ. Under hösten och efter årsskiftet ses Nils på Operan i Köpenhamn som Colline i La Bohème. Han anlitas flitigt som konsertsångare, till exempel gör han Haydns Skapelsen i Berwaldhallen under hösten. I somras återsågs han på Vadstena-Akademien i Nina och Comala och till våren väntar Operaverkstaden vid Malmö Opera.
 
Sofia Nilsson, piano
Sofia Nilsson är 27 år och kommer ursprungligen från Östersund. Sofia har en bachelor i klassiskt piano och ackompanjemang från NTNU i Trondheim och Academy of Performing Arts i Prag, och arbetar just nu som frilansande musiker och pedagog i Stockholm. 
Sofia spelar allra helst kammarmusik och fokuset de senaste åren har legat på pianokvartett och romansinterpretation. Nu i höst deltog Sofia t.ex. som liedduo med Emma Sventelius i Johannes Brahms International Competition i Österrike, där de glädjande nog slutade på en tredjeplats. 
Sofias koppling till Vadstena och Akademien kommer genom musiklinjen på Vadstena folkhögskola där Sofia gick 2010-2012. Utbildningen där lade mycket av grunden för hennes pianospel och framförallt romansintresse.
 
3. Doktorandstipendier om 15 000 kronor per stipendium
har på förslag av Linköpings Universitet tilldelats Matilda Karlsson, Institutionen för klinisk och experimentell medicin samt Paul Fenton, Institututionen för ekonomisk och industriell utveckling

Matilda Karlsson  
Född i Linköping år 1981. Läste samhällsvetenskapliga programmet vid Katedralskolan i Linköping och tog studenten 2000. Sjuksköterskeexamen vid Hälsouniversitet i Linköping 2006. Arbetar sedan 2006 på Linköpings Brännskadecentrum, en av totalt två riksenheter i Sverige där det bedrivs avancerad brännskadevård. 2 barn, Selma och Matheo, 9 och 6 år gamla. Bor i Vidingsjö, en stadsdel i Linköping. Driver sedan 6 år tillbaka Brännskademottagningen tillsammans med 3 kollegor. Doktorand sedan 2014 på Institutionen för Klinisk och Experimentell medicin (IKE) och bedriver kliniska forskningsprojekt med fokus på sårbehandling och operationstekniker för brännskadade patienter. Arbetar också som forskningssjuksköterska i kliniska prövningar. Fritiden spenderas framförallt med sina barn och sin stora familj. Hon tycker också om att springa, åka skidor, läsa böcker och resa.
 
Paul Fenton
Sedan 2011 har han jobbat som doktorand på Linköpings universitet på avdelningen för Industriell miljöteknik (Institutionen för Ekonomisk och Industriell utveckling) och även på Centrum för Kommunstrategiska Studier. I sin forskning fokuserar han på hur kommuner arbetar med strategisk planering, sektorsövergripande samverkan mm. för att verka för hållbar stadsutveckling. Kommunerna Linköping, Mjölby, Motala och Norrköping ingår som fallstudier i hans olika forskningsprojekt och publikationer. Hans doktorsavhandling bidrar med en översikt av teoretiska perspektiv kopplat till styrning, strategi och planering, och aktörernas roll i hållbar stadsutveckling.
 
Fonder
Östgöta Gille förvaltar medel insamlade till ”Östgötarnas bondetågsstipendium”, medel som överlåtits på Gillet av föreningen” Norrköpingspojkarna” avsedda att förgylla Gillets högtider. Här finns också medel skänkta av Sigurd Göstring samt medel testamenterade till Gillet av tandläkare Axel Levin. Fonderna redovisas i balansräkningen.
Kvarstående del av de stipendiemedel som Hans Thärn överlämnat till Gillet har efter en överenskommelse under året mellan honom och Gillet återgått till honom.
 
Ekonomi
Ekonomisk redovisning med resultat- och balansräkningar, vilka utgör en integrerad del av denna årsredovisning, framgår av separat bilaga (ej medtagen här).

 
Direktionen föreslår att årets underskott, 21 281 kr, överförs i ny räkning.
 
Stockholm den 20 oktober 2016

 
Lars Söderberg
Alarik Arthur Gunilla Lagerfelt
Harriet Björkman Anna Christina Strömberg
Leif Borin   Kjell Sunnerud
Roland Halvorsen  Gunilla Törnquist-Hedström
Hans Wigren  Maiken Westberg
 



Åter till årshögtiden