Vi använder cookies. Skydd för personuppgifter här

Östergyllen.se                    Webmaster

! 

 

www.östgötaflickorna.se

Föreningen
Östgötaflickorna 
i Stockholm

                                                   Start                     Bli medlem                       Historik                Styrelse m.m.                   Kontakt


Östgötafickornas arrangemang
Välkommen!

ÖSTGÖTAFLICKORNAS ARRANGEMANG i urval!
 
Söndag 14 april 2024 kl 12.00
ÅRSMÖTE 2024 
på Ersta Konferens & Hotell.
Erstagatan 1 K
 

 

Läs mer här!
Tisdag 12 mars 2024 kl 14.00
Raggmunk med fläsk och lingon-
vår östgötska landskapsrätt.
På Bryggeriet Bar & Restaurang,
Odengatan 60.

Så var det! Läs här!
Torsdag 22 februari 2024 kl 12.30
Guidad visning Stockholms Stadsmuseum
Ryssgården vid Slussen

Så här var det - läs mer här!
Lördag 2 december 2023, kl12.30
"I Väntan på Jul"
Östgötaflickornas jullunch
På Svenska Läkaresällskapet 
Klara Östra Kyrkogata 10
 

Så här var det. Läs här!
Tisdag 24 oktober 2023, kl 14.00-16.00
Reprisföreställning på
Filmstaden Råsunda

Greta Garbos väg 3,
Råsunda

Läs mer här!
Måndag 25 september 2023, kl 14.00
Guidad visning Täby kyrka med dess målningar
av Albertus Pictor

Läs här:
Torsdag 25 maj 2023
Vårutflykt med Waxholmsbåt
Se här!
Torsdag 27 april 2023, kl 14.00-16.00
Lennart Nilsson - fotograf med gränslös 
nyfikenhet.

Timmermansgården,
Timmermansgatan 46

Läs mera här!
Söndag 26 mars 2023, kl 12.00
ÅRSMÖTE ODD FELLOWS LOKAL
VÄSTRA TRÄDGÅRDSGATAN 11 A

Läs mer här!  
Fredag 13 januari 2023 kl 14.00
BESÖK SCENKONSTMUSEET
Sibyllegatan 2 (bakom Dramaten)
  

Läs mer här!
Lördag 3 december 2022
"I  VÄNTAN PÅ JUL" på
Svenska Läkaresällskapet.

 

Så här var det, läs här!
Tisdag 18 oktober 2022
Besök Stockholms Stadshus.
 

Läs här!
Tisdag 27 september 2022 kl 14.00
Författare Barbro Hultqvist berättar
om böckerna "Brottstycken" och
Teklas dagbok"
 

Se här!
Fredag 3 juni 2022
VÅRUTFLYKT TILL VAXHOLM
med Waxholmsbåt 
och "Dagens lunch" på
Waxholms hotell.

Läs här!
Måndag 30 maj 2022 kl 17.00 - 20.30 ca
SKÄRGÅRDSKRYSSNINGEN
DEN 30 MAJ 2022  
ÄR TYVÄRR INSTÄLLD 
PÅ GRUND AV FÖR FÅ DELTAGARE.

Tisdag 5 april 2022 kl 17.00
MODEVISNING HOS KÄNSLA OCH SMAK
Karlbergsvägen 16 vid Odenplan. 
Innan modevisningen Raggmunk med fläsk,
Östergötlands landskapsrätt
på Bryggeriet Sportbar o Restaurang
 

Läs här!
Söndag 3 april 2022 kl 12.30
ÅRSMÖTE ODD FELLOWS LOKAL
VÄSTRA TRÄDGÅRDSGATAN 11 A

Läs mer här!
Onsdag 16 MARS 2022 kl 14.00 - 16.00
BESÖK I FILMSTADEN RÅSUNDA
 

Så här var det! LÄS HÄR!
Lördag 27 november 2021 kl 13.00
I VÄNTAN PÅ JUL
Traditionell jullunch på
SVENSKA LÄKARESÄLLSKAPET
Klara Östra Kyrkogata 10

Så var det. Läs mer här!
 
 

Onsdag 20 oktober 2021
BESÖK
ODD FELLOWS LOKALER
Västra Trädgårdsgatan 11 A

Läs mer här!

Söndag 19 september 2021
JUBILEUMSÅRSMÖTE 2021
PÅ OPERATERRASSEN

FÖRENINGEN
ÖSTGÖTAFLICKORNA
FYLLER 85 ÅR

Så var det. Ny läsning här!
Onsdag 19 maj 2021 kl 11.00
STADSVANDRING I GAMLA STAN
Var gick stadsmuren? Var arbetade
Bellman? Var ligger Helvetet? Några
frågeställningar inför vandringen.

 

Se mer här!
Söndag 13 mars 2016
JUBILEUMSÅRSMÖTE
på Operaterrassen!
Föreningen Östgötaflickorna firar 80 år!

Med mingel och middag
Läs mer här!
Se succébilden från jubileet här!
Tidningsartiklar om jubileet här!
 

Östgötaflickornas historik

Foto Ann-Margret Johansson
 

 

Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm var inte någon förening från starten. Den startade egentligen som en syjunta. Den 20 november 1936 tog Augusta Hazelius och Amelie von Scheele initiativet till att inbjuda alla flickor från Östergötland som då bodde i Stockholm till en träff. Dessa två kvinnor är vår förenings regelrätta grundare. Det var en liten krets av goda vänner som träffades över en kopp kaffe och med ett handarbete för att prata om sina minnen från hembygden i Östergötland. Man kan säga att de startade en östgötsk syjunta i Stockholm. Augusta Hazelius avled år 1956.

 

Tanken var också att bevara östgötska traditioner och tala hembygdens dialekt. Till det första mötet inköptes noterna till Östgötasången för att kunna sjunga den tillsammans vid träffarna. Den traditionen lever kvar fortfarande och idag sjungs Östgötasången vid varje årsmöte och vid jullunchen. Från början träffades inte Östgötaflickorna så ofta – det blev en eller kanske två gånger om året.

 

Två medlemmar, Dagmar Ekelund och Hildur Lagercrantz, föreslog år 1948 att det borde bildas en riktig förening av deras ”syjunta”. Vid sammankomsten den 25 oktober 1948 beslutade gruppen att ansöka om att bli förening. Detta medförde en massa administrativt arbete som tog ett antal år. De flesta av kvinnorna var ju yrkesarbetande vilket gjorde att de – då som nu – inte hade så mycket tid över till föreningsarbetet. I de handlingar som genomgåtts har framkommit att allt var klart med föreningsbildning och stadgar år 1949 eller möjligtvis år 1950.

 

Föreningen fick namnet ”Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm”. Dagmar Ekelund blev föreningens första ordförande och år 1953 övertog Gerd Bouveng ordförandeskapet.
 

I ursprunget av stadgarna anges det att föreningens syfte skulle vara att hålla ihop kamratkretsar från olika östgötabygder genom att ordna ett sammanträde/samkväm varje år. Förutom denna träff har föreningen varje år haft ett årsmöte med sedvanliga årsmötesförhandlingar och med val av styrelse. Regelrätt kallelse skickades ut till medlemmarna först år 1956.

 

Efter årsmötesförhandlingarna bjöds på olika former av underhållning såsom föredrag om något intressant och aktuellt ämne eller också var det sång och musik. Givetvis bjöds det också något gott att äta. Från början var förtäringen av enklare slag i form av kaffe med hembakat bröd. Detta utvecklades så småningom till tesupé och därefter till det som vi har idag, med en god middag och därtill ett glas vin för den som vill ha.

 

Det första årsmötet efter att föreningsdiskussionerna kommit igång, hölls år 1948 på Hushållsskolan Margaretha. Därefter har årsmöten hållits på bl a Läkarhuset och på hotell Gillet. Fr o m år 1966 har föreningen haft sina årsmöten på Operaterrassen.

 

År 1956 firade Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm sin 20-åriga tillvaro. Till 20-årsjubileet hade framställts en medlemsmatrikel. Under de senare åren hade det strömmat till en mängd östgötskor som inflyttat till Stockholm. Det var förväntansfulla flickor från alla delar av vårt landskap. Redan i hissen upp till festsalen träffades gamla bekanta som efter några ögonblick föll in i sitt östgötamål.

 

Matrikeln från 1956 omfattar 373 medlemmar i föreningen vilket tydde på att föreningen hade en funktion att fylla. År 1956 var medlemsavgiften 2 kr /år och föreningen hade så god ekonomi att en ordförandeklubba kunde inköpas. Nu är medlemsavgiften 125 kr om året.

 

År 1966 firade Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm sitt 30-årsjubileum på Operaterrassen och detta uppmärksammades faktiskt med ett reportage om föreningen i tidningen Hänt i Veckan. Louise Ulfhielm var under denna tid ordförande i föreningen.

 

Från starten hade föreningen sina träffar på hösten. Så blev det också med årsmötena – de hölls i oktober. Fr o m år 1979 ändrades detta i stadgarna och årsmötena genomförs senast i april varje år. En av anledningarna till förändringen var att föreningen hade årsfesterna tillsammans med ”Föreningen Linköpingspojkarne”. Föreningarna genomförde förhandlingarna var för sig och hade därefter gemensam årsfest. Detta var väldigt trevligt men av olika skäl gick det inte att genomföra i längden. Nu har föreningarna årsmöten var för sig. Men har i gengäld en del gemensamma aktiviteter under året.

 

Under årens lopp har föreningen varit livaktig i samhällsdiskussionerna i och om Östergötland. Föreningen höll t ex ett upprop för bevarandet av Linköpings Gamla stadskärna i samband med saneringen av Stora Torget i Linköping. Detta medförde reportage om Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm både i Östgöta Correspondenten och i Sv Dagbladet. Östgötaföreningarna i Stockholm planerade också ett ”Östergötlands hus” i Stockholm men vår förening sade nej till att vara med eftersom det skulle kosta föreningen för mycket.

 

Föreningen Östgötaflickorna i Stockholm har också gjort andra minnesvärda saker för sin hembygd. Föreningen har delat ut stipendier till duktiga östgötaflickor och även givit bokverk till skolbibliotek i flera skolor i Östergötland. Von Lingens gård i Gamla Linköping har fått ljusstakar och Kommunala flickskolan i Norrköping har fått en fin tavla.

 

Två av Östergötlands landshövdingar har varit på besök på i samband med föreningens årsmöten. Per Eckerberg besökte föreningen när han tog emot ljusstakarna till von Lingens gård och Björn Eriksson höll ett bejublat föredrag om hur det var att vara landshövding i Östergötland trots att han själv inte är östgöte.

 

Att tala vår dialekt är ju ett sätt att bevara vårt Östergötland i oss. Redan år 1959 besökte en rektor från Vadstena (Vasstena) föreningens årsmöte. Han kåserade över hur vi östgötar talar. Under första delen av 2000-talet anordnades trivselkvällar där medlemmarna läste och berättade egna historier och minnen på östgötska. Det var trevliga kvällar och alla skrattade mycket.

 

Föreningens syfte är också att anordna träffar med östgötsk anknytning. Föreningen har besökt en östgötsk konstnär, haft en dag på Skansen – benämnd Skansendagen – där medlemmarna guidades till de hus och områden på Skansen som har östgötskt ursprung. Medlemmarna blev då bjudna på Östergötlands landskapsrätt vilket är Raggmunk med fläsk och lingon.

 

Kulturella inslag på senare tid har varit Riddarhuset, Bååtska palatset, Waldemarsudde m fl.

På Nalen fick medlemmarna dansa till Söderköpings storband och i Seglora kyrka framträdde Leif Kronlund och hans fru Dagny.

 

Nedanstående ”Östgötaflickornas visa” från år 1958 skrevs av Greta Westfeldt. Hon har gjort både text och musik, under sign. ”Soleil”. Eftersom det nu inte finns någon som kommer ihåg melodin har texten lästs som en dikt.

 

Nu är det höst (vår)

Tänk, vilken tröst,

Och Östgötaflickorna kommer vart år

Och bjuder på té (supé, buffé)

Och låter oss se, höra och lära om östgötabygd.

Underbar sång vi hört mången gång.

Östgötaflickor och pojkar är bra;

Så får vi prata –

Vårt modersmål prata-

Och prata och prata och prata igen.

 

Refräng:

Minns Ni

Blåklint och gula fält

Minns Ni

Skogarnas gröna tält,

Minns ni

Långa förtjusande, varma berusande nätter och dar.

Östergyllene minnena

Kom kom friska upp sinnena

Stanna, stanna, stanna och bliv hos oss kvar.

 

Ovanstående historik är framtagen och nedtecknat från befintliga protokoll och anteckningar av Annica Klasson.

 

December 2010

Östergyllenkalendern
  Utvalda arrangemang och nyheter
för östgötar när och fjärran i förening

Nyheter i Östergötland idag:

SVT Östergötland

SR P4 Östergötland
 
Natur vid Tåkern:
Naturum Tåkern
Tåkerns fågelstation


Kortfilm:
Upptäck det glömda  Östergötland
Klicka här!